top of page

Ayurveda vo veterinárnej praxi v Budmericiach!

Vzhľadom na to, že naše reprodukčné centrum sa venuje prioritne problémom s reprodukciou zvierat, tak aj náš prvý kontakt s ayurvédou bol práve z tejto oblasti. Pri andrologických vyšetreniach samcov na farmách s hovädzím dobytkom sme zistili, že veľký počet býkov bolo neplodných alebo čiastočne neplodných a nemali po sebe žiadne teľatá. Všetky osvedčené metódy zlyhali, nikto netušil, kde je problém. Pri jednej návšteve farmy Charolais KFT v Maďarsku sme sa pri vyšetrovaní býkov (plemeno charolais) zoznámili s prípravkom Seminogen, ktorý mal napomôcť k zlepšeniu kvality spermií. Na tejto farme sa robil pokus s 30 býkmi, ktorý užívali uvedený produkt a výsledky boli pozoruhodné. To nás presvedčilo, aby sme sa okrem našich veterinárnych metód, ktoré patria do klasických postupov západnej medicíny, pustili aj do ďalších metód ayurvédskeho lekárskeho systému (ktorý patrí do najväčšej trojky ucelených lekárskych systémov na svete).

Preto sme sa rozhodli osloviť maďarskú spoločnosť Garuda, ktorá bola producentom spomínaného Seminogenu. Slovo dalo slovo a v ich ďalších výrobkoch sme uvideli potenciál aj pre naše ostatné zvieratá a ich problémy, ktoré riešime nielen počas návštev fariem, ale aj vo veterinárnej ambulancii. Stali sme sa výhradnými dovozcami výrobkov spoločnosti Garuda na Slovensko a do Čiech a zároveň aj poradcami pre správne nastavenie podporných terapií veterinárnej ayurvédy. V spojení tradičných, rokmi overených poznatkov a moderného výskumu ponúka ayurvéda jednu z najlepších možností liečenia, ktoré nemá nežiadúce vedľajšie účinky. Ayurvédske výrobky sú vhodné pre podporné liečebné procesy, ktoré nezaťažujú jednotlivé orgánové sústavy. Dnes používame rôzne prípravky spoločnosti Garuda nielen na reprodukčné problémy zvierat, ale aj pre alergikov, kožných pacientov až po antiparazitiká.

Za ten krátky čas, počas ktorého ayurvédske výrobky využívame pri liečení, máme niekoľko pacientov, ktorým sme pomohli. Jedným z nich je príbeh Tonka – psieho „útulkáča“, ktorý mal okrem blšiek na chrbte hlbokú hnisavú ranu spojenú s masívnou dermatitídou. Práve Tonko bol jeden z našich pacientov, ktorého vyliečila ayurvéda bez použití radikálnych chemických veterinárnych prípravkov. Na zápal kože a lokálnu ranu bol použitý Charmil Plus a Zerokeet na vonkajšie parazity ako sú blchy a kliešte. Dnes je z Tonka šťastný fešák.

bottom of page